Vállalkozás szüneteltetés – 1 videó+1 pdf

Vállalkozás szüneteltetése

Egyéni vállalkozónál néha előfordul, hogy a tevékenységét szüneteltetni kell valamilyen ok miatt – nem tartozik ide az anyukák CSED, GYED, GYES alatti “szünetelése”, mert az legtöbbször MENTESÜLÉS a fizetési kötelezettség alól.

Ebben a 10 perces videóban végigvezetlek a szünetelés folyamatának bejelentésén, a felületen megtalálod a pdf dokumentum letöltési lehetőségét, illetve egy kis írásbeli magyarázatot is fűzök a láttotakhoz.

 

Elsősorban egyéni vállalkozóknak, tehát MINDEN egyéni vállalkozónak szól ez a lecke, KATA-soknak egy kis kiegészítés következik, de van benne olyan információ, ami szintén mindenkire érvényes.

 1. Szüneteltetést bármikor lehet indítani, DE ha katás vagy, akkor azt tartsd szem előtt, ha egyetlen egy napot is aktív volt a vállalkozásod adott hónapban, akkor az már gond, és  arra az egy napra is fizetni kell a TELJES KATA kötelezettségedet, nincs arányosítás!

2. A tervezett szünetelés előtti napon kell bejelenteni a websegéden a kezdetet, és a tervezett újra indulás előtti napon a szüneteltetés befejezését! (2021. november 1-től akarsz szünteltetni, akkor legkésőbb október 31-ig kell a bejelentést megtenni!)

3. 2020. július 1-től nem kell a NAV felé a T101E nyomtatványt beadni, a NAV látja a rendszerében, és ELVILEG rendezi is, sajnos van amikor ez nem sikerül teljesen jól.

4. Szüneteléskor, ha nincs semmi  biztosítási jogviszonyod, akkor a “sima”, azaz nem katás a szünetelés első napjától fizeti az egészségügyi szolgáltatási díjat, a KATA-s pedig a következőképpen:

  • a hó első napjától szüneteltetsz, akkor az első szünetelős hónapot követő hó 12-ig kell az első kötelezettséget fizetni,
  • hó közben indítod a szüneteltetést, arra a hónapra még KATA-t fizetsz, a következő hó 1-től kezd dolgozni az egészségügyi szolgáltatási járulék kötelezettséged, és csak a következő hó 12-ig fizeted majd.

Példa: 2021. október 20-tól szüneteltet a katás vállalkozó, akkor november 12-ig még az 25/50 ezer forintot kell fizetni. November 1-én indul az egészségügyi szolgáltatási járulék kötelezettség, melyet december 12-ig kell először fizetni.

A kötelezettség előírását tudod követni az adófolyószámla kivonaton.

 

 

Mai feladat:

Ma nincs feladat, mert ezzel a “szüneteltetéssel” ne próbálkozz, nehogy baj legyen!